Zašto se javlja svrbež anusa i kako ga se riješiti
najbolja-krema-za-svrbež-anusa

Svrab ili svrbež anusa može se javiti kod svakoga, bez obzira na spol, dob i društveni status. Analni svrab je poprilično česta pojava kod ljudi i javlja se na koži u genitalnom području, odnosno oko anusa.

Iako je neugodan i ponekad bolan, svrbež je izlječiv. Pravilnim i pravovremenim djelovanjem, izbjegavanjem uzročnika i održavanjem higijene možete riješiti ovaj zdravstveni problem.

U početku možda i niste obraćali previše pažnje no peckanje, lagana bol i poriv za češanjem analnog područja postao je prečest. Iritacija kože i svrab trajat će dok ne riješite uzrok.

Simptomi

Ukoliko je svrab analnog područja intenzivan i traje već duže vrijeme simptomi mogu biti manja krvarenja, kožni problemi poput suhe i iritirane kože, te bol. Češanjem ćete samo pogoršati situaciju.

Žarenje, peckanje i crvenilo upućuju na svrbež anusa, te je potrebno je reagirati u skladu s uočenim simptomima. Moguć uzročnik svraba može biti i pojava hemoroida ili toaletni papir.

Uzroci

Prehrambene navike su vrlo čest uzrok, jaki začini poput čilija, šećer, kava, alkohol, mesne prerađevine i čokolada.

Uz prehrambene navike, loše higijenske navike često uzrokuju hemeroide. Najčešći uzročnici su toaletni papir koji sadrži parfeme i boje te agresivni sapuni ili šamponi. Grubi i suhi papir za higijenu nakon nužde će nedovoljno dobro ukloniti fekalije i dovesti do infekcije. 

S druge strane sapun ili šampon može dodatno isušiti i iziritirati kožu u genitalnom području.

Prekomjerno znojenje povećat će razinu vlage u analnom području i dovesti do iritacija i upala. Znojenje izaziva češanje, a češanjem pravimo oštećenja na koži. Na tako nastala oštećenja “lijepe” se bakterije i nastaje infekcija.

Nijedna krajnost nije dobra, pretjerana higijena nije preporučljiva kao niti loša higijena. Pronađite ravnotežu negdje između. 

Hemoroidi, unutarnji ili vanjski su dosta česti uzročnici svrbeža kože oko anusa kod odraslih. A predstavljaju ništa drugo nego otečene krvne žile. 

Mogu se javiti i uslijed prevelikog naprezanja i dugog sjedenja tijekom obavljanja velike nužde. Vrlo rijetko je potrebno njihovo kirurško uklanjanje.

Dodatan uzrok može biti stres i anksioznost koja se negativno odražava na vaš organizam.

Svrbež anusa kod djece

Djeca često obolijevaju od raznih infekcija te je moguće da ih prenesu i na odrasle osobe u kućanstvu. 

Svrbež anusa kod djece može se javiti kao posljedica dječjih glista. Drugim riječima, parazita koji su izuzetno rašireni u svijetu, a koji nastaju prodorom kroz kožu ili gutanjem jajašaca putem hrane, vode, i sl.

Češanjem područja analne regije jajašca mogu ostati na prstima i prenijeti se na druge predmete, hranu i usta. Na različitim površinama mogu preživjeti i do dva tjedna.

Iz tog razloga potrebno je održavati redovitu higijenu djece i pratiti situaciju. Pranjem ruku, odjeće i predmeta smanjit ćete mogućnost zaraze. 

Svrbež anusa kod odraslih

Već smo ranije naveli kako nije dobra pretjerana ili loša higijena. Odrasli trebaju paziti na prehranu i obratiti pozornost na materijale donjeg rublja. 

Preuski komadi odjeće mogu dodatno iritirati već nadraženu kožu i dovesti do povećane vlage u genitalnom području.

Pokušajte krenuti s promjenom navika i prehrane, a ako ni to ne donese bolje rezultate, svakako preporučujemo kremu za kožu područja oko anusa.

Lijek za svrab u području analne regije

Krema koja sadrži hipericin koji djeluje kao prirodni antibiotik i antiseptik, trenutno možda i najbolja krema za svrbež anusa je HemoMax krema

Krema za svrab analnog područja smanjuje pečenje i svrbež, ublažava oteklinu i bol. Također pomaže i kod zarastanja rana. Krema je za vanjsku uporabu, a ukoliko simptomi potraju dulje od 2 tjedna od početka korištenja lijeka, obratite se svom liječniku.

Dodatni savjeti za samoliječenje

  • Redovito perite svoju odjeću, posteljinu, ručnike i dječje plišance
  • Temeljito očistite kupaonicu i kuhinju, te kutnu garnituru
  • Vodite računa o higijeni svoje djece, pranje ruku, skraćivanje noktiju, kupanje
  • Nježnim sapunom perite analno i genitalno područje
  • Nemojte dijeliti ručnik ili četkicu za zube
  • Suhu i iritiranu kožu mažite preporučenim kremama

Zaključak

Svrbež anusa trebamo gledati kao uobičajenu i učestalu pojavu kod ljudi. Razumijemo da ona može stvarati neugodu u najvažnijim trenucima, ali budite strpljivi i vodite računa o sebi. 

Ne zaboravite zatražiti savjet svog obiteljskog liječnika koji je bolje upoznat s kronologijom vašeg zdravstvenog stanja.

Povezane objave
Pročitajte još
Pretplatite se
NEWSLETTER

Prijavom ostvarite kupon od 15% popusta na prvu kupnju.

*Popust se ostvaruje na proizvode koji već nisu na akciji.

Pretplatite se na naš newsletter i budite među prvima koji će saznati o novim akcijama, ponudama, promo kodovima i pregršt drugih pogodnosti.