Imunitet

Imunitet je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane tvari koje štetno utječu na naš organizam ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imunološki sustav ima ulogu prepoznati, neutralizirati, uništiti i odstraniti te tvari u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije. Imunost može biti urođena ili stečena tijekom života. Aktivna je ako se njeni izvršitelji proizvode u organizmu, a pasivna ako se oni unose izvana.

O specifičnoj imunosti govorimo ako je ona usmjerena samo na jednu vrstu mikroorganizama ili tvari, a o nespecifičnoj ako je usmjerena prema mnogim stranim tvarima. Imunološki sustav čine stanice koje se nalaze posvuda po tijelu (neutrofilni leukociti, makrofagi, Kupfferove stanice u jetri, limfociti T i B itd), a na ključnim mjestima su organizirane u tkiva i organe kao što su limfni čvorovi, krajnici i slezena. Zdrav imunološki sustav čini osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i dug i kvalitetan život. Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hipereaktivnost znači predispoziciju za alergije i autoimune bolesti .

Brojni su čimbenici koji mogu oslabiti funkcioniranje našeg sustava obrane. U prvom redu to su stres, iscrpljenost, kronični umor, neprimjeren način prehrane uz smanjen unos vitamina, minerala i antioksidansa, kao i stil življenja s nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenje, konzumiranje alkohola i slično.

Što možemo učiniti?  Osnovni preduvjet za zdravlje organizma u cjelini je svakako dovoljno sna i odmora. Tjelesna aktivnost je također od izuzetne važnosti.  Umjerena redovita tjelesna aktivnost dovodi do povećanja razine imunoglobulina, a također smanjuje se i razina hormona stresa koji mogu kočiti imunološki sustav. Adekvatna prehrana ima vrlo važnu ulogu u razvoju i pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava. Ključni elementi za zdrav i snažan sustav obrane našeg organizma su proteini, esencijalne masne kiseline, vitamini, minerali i antioksidansi.

Od biljnih sredstava za podršku imunološkom sustavu najpoznatija je rudbekija ili Echinacea. Na tržištu su najzastupljeniji proizvodi tri glavne ljekovite vrste: Echinacea angustifolia (uskolisna rudbekija), Echinacea purpurea (crvena rudbekija) i Echinacea pallida (ružičasta rudbekija). Posjeduje antibiotska, antivirusna i antimikotska svojstva. Brojna istraživanja su pokazala da utječe na proizvodnju T-limfocita čime se stimulira imunološki sustav, a djelovanjem na hijaluronidazu sprječava se širenje infekcije. U kliničkoj fitoterapiji je jasno definirano da se ne smije ni u kojem slučaju koristiti dulje od osam tjedana, a najbolji učinak se postiže ako se koristi 1-2 tjedna u visokim dnevnim dozama. Preporučene dnevne doze su oko 900 mg sirove monodroge tri puta dnevno, odnosno oko 300 mg ekstrakta u čvrstom obliku ili do 2 ml u tekućem obliku.  Za djecu su svakako primjerenije bezalkoholne otopine. Nisu zabilježene nuspojave i toksični učinci, osim moguće slabe alergijske reakcije kod pojedinaca alergičnih na glavočike. Uporaba Echinacee je indicirana kod kroničnih bolesti dišnog sustava te sklonosti čestim infekcijama kao što su prehlade. Nikako se ne smije koristiti kod autoimunih bolesti kao ni kod tuberkuloze, leukemije, dijabetesa, multiple skleroze, AIDS-a i reumatoidnog arttirisa.

U posljednje se vrijeme beta glukani sve više ističu kao jaki imunostimulatori. Beta glukan kao dugolančani polisaharid izoliran je iz stanične stijenke kvasca (Saccharomyces cerevisiae) 1968. godine. Imunostimulirajuće djelovanje je dokazano samo kod molekula glukana u kojima su molekule glukoze vezane beta 1,3 i 1,6 vezom. Potiču stvaranje koštane srži čime se povećava proizvodnja leukocita i trombocita, te aktivacija makrofaga. Aktivirani makrofagi sposobni su pronaći, prepoznati i uništiti uzročnike bolesti te kontrolirati aktivnosti drugih stanica imunološkog sustava. Pri većim dozama pokazuju citostatičko i citolitičko djelovanje, a djeluju  i kao snažan antioksidans. Istraživanja pokazuju da imaju pozitivan učinak i kod snižavanja lošeg kolesterola te razine šećera u krvi. Preporučuje se uzimati ga na prazan želudac.

Propolis i matična mliječ su prirodni pčelinji proizvodi čija se upotreba sve više širi. Svake se godine otkrivaju nove pojedinosti o njihovoj učinkovitosti. Propolis se uobičajeno konzumira preventivno kao pomoć jačanju obrambene snage organizma, jer pojačava proizvodnju specifičnih i nespecifičnih obrambenih tvari. Osim peroralne primjene, poznato je da pomaže pri upalama usne šupljine i sluznice apliciranjem spreja na bolna mjesta.  Primjenjuje se kod akutnih stanja promuklosti, parodontoze, afti u usnoj šupljini, sprječavanja zubnog plaka i zubnog karijesa. Djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opeklina, površinskih oštećenja i herpesa. Matična mliječ ima stimulativni učinak na cijeli organizam, povećava energiju te ima imunomodulatorno djelovanje kojim se povećava otpornost organizma.

Hladno prešano ulje Crnog kima (Nigella sativa) sadrži više od 100 komponenti, kao što su eterična ulja, elementi u tragovima, vitamini i enzimi. Kako pospješuje imunitet tijela,  vrlo je dobar saveznik u borbi protiv bolesti.

Također, za jačanje imuniteta ne treba zanemariti vitaminsko – mineralne pripravke, naročto vitamin C, cink i selen.  Od velike koristi mogu biti i pripravci s probioticima, osobito nakon učestale uporabe antibiotika koja narušava ravnotežu crijevne flore. Pogodne su kombinirane formule probiotika s kolostrumom jer on sadrži korisne tvari s imunostimulirajućim i protuupalnim djelovanjem.

Newsletter

Web shop periodicno salje obavijesti o popustima i akcijama te novostima u svojoj ponudi u vidu newslettera

Prijavi se

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.

Zatvori