Žgaravica

Žgaravica je simptom poremećaja, bolesti u probavnom sustavu ili neodgovarajućeg načina života i prehrane. Dugoročno utječe na psihičko i fizičko zdravlje pojedinca te značajno smanjuje radni potencijal.

Žgaravica je osjećaj pečenja i boli iza prsne kosti, koji se može širiti u epigastrij ("žličicu"), ili u ždrijelo. Osnovni simptom je refluks (povrat) želučane kiseline iz želuca u jednjak. Javlja se u 20-40 % ljudi, a 7 % odraslih ima svakodnevne tegobe. Refluks nastaje zbog slabljenja funkcije mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca.

Uzroci su bolest ili poremećaj funkcije samog mišića ili utjecaj vanjskih čimbenika (emocionalni stres, pušenje, alkoholna pića, određena hrana, povišen tlak u trbušnoj šupljini kao posljedica nošenja uske odjeće, debljine ili trudnoće, nepravilno hranjenje u smislu preobilnih obroka, brzog gutanja, te slabog žvakanja hrane).

Obično se žgaravica javlja nakon jedenja masne, pržene hrane, sat vremena nakon jela. Žgaravicu može provocirati i teški fizički napor odmah po jelu, kao i ležanje nakon jela, što je usko vezano sa postojanjem želučanog bruha (hijatalna kila). Vrlo često su uzrok tegobama antireumatici, odnosno većina sveprisutnih lijekova za bolove, neki antidepresivi, narkotici, estrogeni, lijekovi za astmu.

Žgaravica je jedan od osnovnih simptoma GERB-a (gastro-ezofagealne refluksne bolesti), kada je obično udružena s regurgitacijom (povratom) želučanog sadržaja. Rjeđa je u sklopu ulkusne bolesti, gastritisa (upale sluznice želuca), bolesnika koji imaju žučne kamence, te u bolesnika koji imaju usporeni rad crijeva (peristaltiku), kao što su na primjer dijabetičari.

Bitno je znati da se žgaravica može vrlo uspješno liječiti danas sve učinkovitijim lijekovima, ali, što je još važnije i promjenama životnih navika.

Kada su tegobe jače i učestale potrebno je u terapiju uvesti inhibitore histaminskih receptora (npr. Peptoran), ili lijekove koji snažno smanjuju lučenje želučane kiseline, koje zajedničkim imenom zovemo inhibitorima protonske pumpe (IPP).

3 su vrste lijekova kod liječenja žgaravice:

Antacidi

Antacidi neutraliziraju želučanu kiselinu i tako povisuju želučani pH. Tu spadaju soli magnezija i aluminija (Gastal, Rupurut, Rennie).

Antagonisti histaminskih H2-receptora

To su lijekovi koji inhibiraju lučenje želučane kiseline izazvanu histaminom, gastrinom i acetilkolinom. Lijekovi koji se primjenjuju su Peptoran, Ranital S i Ulcodyn.

Inhibitori protonske pumpe

Lijekovi koji inhibiraju i bazalnu i stimuliranu želučanu sekreciju ireverzibilnom inhibicijom protonske pumpe (završnog stupnja u sekreciji kiseline). Koristi se Controloc Control.

Newsletter

Web shop periodicno salje obavijesti o popustima i akcijama te novostima u svojoj ponudi u vidu newslettera

Prijavi se

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.

Zatvori