Proširene ili varikozne vene (tegobe vezane uz proširene vene)

ŠTO su proširene vene?

Jedna od najčešćih tegoba vezana uz venski sustav jesu varikozne vene kojim se označava pojava dilatacije vena. Iako mogu biti zahvaćena različita venska područja kao što su hemoroidalne vene i vene abdomena, obično govorimo o varikozitetima na području donjih udova. Procjenjuje se da 25% svjetske odrasle populacije boluje od simptoma vezanih uz varikozne vene.

KAKO nastaju?

Venski sustav se sastoji od krvnih žila koje odvode krv osiromašenu kisikom iz periferije prema srcu. Sastavni dio venskih žila su i zalisci koji zajedno s mišićima omogućavaju taj povratak. Ako venski zalisci u potpunosti ne zatvaraju promjer žile, događa se povrat krvi prema periferiji. Tada se krv nakuplja u veni koja se širi i otiče te posljedično oštećuje. To se može i vizualno uočiti promjenom boje i veličine vene na površini te osjećajem žarenja i grčenja u mišićima. Kako bolest napreduje, koža na površini je hrapava i suha zbog zastoja krvi, a kapilare u njoj postaju propustljivije. Može doći do komplikacija koje se manifestiraju kao upale, stvarenje rana i krvarenja te olakšano je stvaranje ugrušaka u takvim venama.

ZAŠTO nastaju?

Pojavnost proširenih vena vezuje se uz nasljeđenu slabost u građi stijenka vena i venskih zalistaka koje pogađaju pretežno donje udove. Takve vene teško podnose povišeni unutarnji venski tlak. Često se javljaju i kao posljedica trajnog preopterećenja protoka krvi venama zbog smetnji u funkciji srca, bubrega ili jetre, šećerne bolesti, trudnoće, prekomjerne tjelesne težine, pušenja te kod određenih zanimanja. Žene su u većoj mjeri izložene varikozitetima jer ženski spolni hormoni imaju izravan učinak na stanje venskih stijenki.

KOJI su faktori rizika?

 • trudnoća mijenja hormonalni status žena te slabi elastičnost vena zbog smanjene kompresije maternice na vene zdjelice
 • kontracepcijske pilule i nadomjesna hormonska terapija s visokim sadržajem estrogena imaju sličan učinak kao i trudnoća
 • pretilost donosi veće opterećnje na donje udove i otežava protok krvi zbog nakupljanja masnog tkiva te se vene proširuju
 • visoke potpetice izazivaju inaktivaciju muskulature listova
 • nošenje preuskih hlača, pojasa i steznika koji previše stežu natkoljenicu mogu kočiti povrat venske krvi u srce
 • pretjerana konzumacija alkohola i kave izaziva oticanja i vazodilataciju donjih udova

SIMPTOMI?

Prvotno se pojavljuju subjektivni simptomi karakterizireni „umornim i teškim" nogama te oticanjima nogu i gležnjeva nakon dužeg stajanja ili sjedenja. Javljaju se noćni grčevi i osjećaji žarenja, peckanja i svrbeža. Tegobe se pojačavaju pri toplini. Nakon određenog vremena razvijaju se varikoziteti koji izgledaju kao vijugave plavkaste vrpce i mogu se lako istisnuti. Kao takve predstavljaju i estetski problem.

ŠTO poduzeti?

Obzirom da stanje nije izlječivo, borba protiv varikoziteta se provodi prevencijom i djelovanjem na faktore rizika jer se načinom života može utjecati na tijek bolesti. Prepoznavanje bolesti u njezinim počecima ima učinka u uklanjanu mogućih komplikacija.

 • izbjegavati dugotrajno sjedenje i stajanje u istom položaju
 • izbjegavati nošenje visokih potpetica
 • izbjegavati sjedenje prekriženih nogu
 • izbjegavati usku odjeću oko struka, gornjeg dijela natkoljenice i prepona
 • smanjiti prekomjernu težinu
 • prestati pušiti
 • odmarati noge nekoliko puta tijekom dana (noge podignute iznad razine srca, 15 – 30 minuta)
 • svakodnevno umjereno hodanje, trčanje ili vožnja biciklom
 • nositi kompresivne čarape koje usporavaju progresiju bolesti i spriječavaju zastoj krvi u venama (stavljaju se ujutro prije ustajanja)

U spriječavanju simptoma pomažu peroralni biljni pripravci koje je preporučljivo kombinirati zajedno s lokalnim pripravcima. Najčešće se radi o ljekovitim pripravcima (tinkture, kreme, masti, čajevi) koji sadrže ekstrakte divljeg kestena (Aesculus hippocastanum), veprine (Ruscus aculeatus), vinovu lozu (Vitis vinifera) i hamamelis (Hammamelis virginiana), a imaju vazoprotektivni učinak na venski sustav. Pripravci koji sadrže bioflavonoide (velika skupina biljnih spojeva) djeluju protuupalno i antioksidativno. Najzastupljeniji su preparati koji sadrže bioflavonoide rutin i hesperidin. Biljke koje ih sadrže u većim količinama su citrusno voće, heljda (Fagopyrum esculentum), rutvica (Ruta graveolens) i cvijet crne bazge (Sambucus nigra).

Varikozne vene se mogu dijagnosticirati u specijalističkim flebološkim obrdinacijama te liječiti različitim metodama pod nadzorom liječnika kao što su sklerozacije, tretmani laserom te različitim kirurškim zahvatima.

Newsletter

Web shop periodicno salje obavijesti o popustima i akcijama te novostima u svojoj ponudi u vidu newslettera

Prijavi se

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.

Zatvori