Opstipacija

Opstipacija ili zatvor predstavlja izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok se konstipacijom smatra otežano pražnjenje, oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno u periodu dužem od 12 tjedana. Nekim ljudima s opstipacijom pražnjenje crijeva može biti bolno, praćeno pojačanim napinjanjem i nadutosti.

Neki smatraju da imaju problema s opstipacijom ukoliko do pražnjena crijeva ne dolazi svakodnevno, međutim to nije točno. Normalnim pražnjenjem crijeva smatra se od tri puta na dan do tri puta tjedno. Gotovo svaka osoba ima problema s opstipacijom u nekom trenutku života, najčešće zbog loše prehrane. Većina opstipacija je privremena i nije ozbiljna. Otkrivanje razloga opstipacije i prevencija može pomoći mnogima.

Što uzrokuje opstipaciju?

Kretanjem hrane kroz kolon iz nje se apsorbira voda i formira se stolica. Mišićne kontrakcije u kolonu stolicu vode do rektuma. Stolica koja stiže do rektuma je formirana jer je većina vode apsorbirana. Opstipacija se javlja kada je previše vode apsorbirano iz stolice ili kada su mišićne kontrakcije spore, pa stolica presporo prolazi kroz kolon. Kao rezultat toga stolica postaje pretvrda.

Česti razlozi opstipacije:

 • nedovoljno vlakana u prehrani
 • nedostatak fizičke aktivnosti
 • neki lijekovi
 • sindrom iritabilnog kolona
 • trudnoća
 • promjene rutine, npr. putovanja
 • pretjerana upotreba laksativa
 • ignoriranje nagona za pražnjenje crijeva
 • dehidracija
 • neke bolesti

Prehrana bogata vlaknima rijetko dovodi do pojave opstipacije, dok prehrana bogata masnoćama i hranom poput sira, jaja i mesa, a siromašna vlaknima može dovesti do pojave opstipacije. Unos dovoljne količine tekućine može ublažiti opstipaciju tako što će omekšati stolicu i time olakšati pražnjenje crijeva. Treba izbjegavati pića koja sadrže kofein i alkohol jer mogu uzrokovati dehidraciju i pogoršati opstipaciju.

Mišljenje da se pražnjenje crijeva treba odvijati svakodnevno dovelo je do povećane potrošnje laksativa. Oni mogu dovesti do trenutnog olakšanja, no s vremenom dolazi do toga da se doza treba povećavati kako bi došlo do pražnjenja crijeva. Kao rezultat može se javiti ovisnost o laksativima.

Opstipaciju mogu uzrokovati i neke bolesti, npr. neki neurološki, metabolički i endokrini poremećaji. Neki od tih poremećaja su multipla skleroza, Parkinsonova bolest, moždani udar, dijabetes, hipotiroidizam.

Lijekovi koji mogu uzrokovati opstipaciju su lijekovi protiv bolova (posebno opijatni analgetici), antacidi s aluminijem i kalcijem, antiparkinsonici, neki antidepresivi, blokatori kalcijevih kanala, nadomjesci željeza, itd.

Klinička definicija opstipacije

Opstipacija se definira postojanjem barem dva simptoma od navedenih kroz period od 12 tjedana. Simptomi su:

 • naprezanje prilikom pražnjenja crijeva
 • tvrda stolica ili stolica u kuglicama
 • osjećaj nepotpunog pražnjenja
 • osjećaj anorektalne opstrukcije/blokade
 • stolica manje od 3 puta na tjedan
 • nema vodenastih stolica

Terapija opstipacije

Prije terapije opstipacije treba se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom kako bi se odredio uzrok opstipacije. Prvi korak terapije opstipacije je promjena prehrane i životnih navika. Kod velikog broja ljudi taj korak smanji problem opstipacije. Ukoliko promjena prehrane ne pomogne onda se uvodi terapija laksativima.

Prehrana i tjelovježba

Hrana bogata vlaknima čini stolicu mekanijom i voluminoznom. Jabuke, breskve, smokve, šljive, prokulice, kupus, špinat, mekinje, ječmena i zobena kaša, sjeme lana, puno zrnati kruh neke su od namirnica bogatih vlaknima. Vlaknastu hranu treba uvoditi postupno kako bi se organizam naviknuo. Poželjno je ograničiti hranu bez ostataka, npr. meso i sladoled. Osim hrane treba paziti i na unos tekućine. Preporučuje se uzimati 2L tekućine dnevno i to vode, voćnih sokova, nekih čajeva te bistre juhe.

Uz pravilnu prehranu treba uvesti i tjelovježbu. Redovita tjelovježba održava tijelo aktivnim i pomaže radu crijeva. Dovoljno je i pola sata šetnje dnevno da bi se poboljšao rad crijeva.

Važno je i ne zatomljivati potrebu za pražnjenjem crijeva kada se ona pojavi, odgađanje može dovesti do opstipacije.

Laksativi

Ukoliko promjena prehrane i uvođenje tjelovježbe nije dovelo do željenih rezultata razmatra se uvođenje laksativa u terapiju. Važno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja laksativa, a ne uzimati ih na svoju ruku. U terapiju opstipacije prvo se uvode pripravci sa senom. Ostali laksativi koji se mogu koristiti u terapiji opstipacije su laktuloza, bisakodil, glicerinski čepići.

Sena

List sene (Sennae folium) sadrži derivate antrakinona (senozid A i B), flavonoide i sluzi. Antrakinoni imaju višestruko djelovanje: izazivaju izlazak soli (elektrolita) u sadržaj crijeva i povećavaju volumen sadržaja crijeva. Izazivaju i blagu iritaciju sluznice, zbog čega dolazi do pojačanja motiliteta crijeva. Ne djeluju odmah, treba osam do dvanaest sati za početak djelovanja, stoga se uzima navečer prije spavanja kako bi ujutro postigla maksimalan učinak. Pripravci koji u svom sastavu imaju senu su Bekunis dražeje, instant čaj i biljni čaj, zatim čaj od sene, Planinski čaj koji u svom sastavu ima i krkavinu koja također ima laksativno djelovanje. List sene je dobar za akutnu primjenu. Primjenjuje se najčešće dva tjedna, a ako nakon toga problem nije riješen treba djelovati na druge načine.

Laktuloza (Portalak i Duphalac sirup)

Laktuloza je osmotski laksativ koji se koristi za olakšano pražnjenje crijeva u slučajevima povremene ili dugotrajne opstipacije. Također se može primijeniti za omekšavanje stolice u slučaju hemoroida i operativnog zahvata na debelom crijevu. Laktuloza ima višestruko djelovanje:

 • u debelom se crijevu djelovanjem crijevnih bakterija razgrađuje do organskih kiselina (npr. mliječna i octena kiselina) koje vežu vodu i elektrolite te omekšavaju stolicu i potiču pražnjenje crijeva.
 • laktuloza ima prebiotski učinak, odnosno stimulira rast i zaštitnu aktivnost fiziološke flore crijeva (npr. bifidobakterije, laktobacili).

Laktuloza počinje djelovati nakon 24 – 48 sati. Doziranje treba podesiti individualno. Nema vremenskog ograničenja za uzimanje laktuloze, međutim ako se nakon nekog vremena primjene problem opstipacije ne riješi treba se posavjetovati s liječnikom.

Bisakodil (Dulocolax)

Bisakodil dolazi u dvije varijante, obložene tablete i čepići. Tablete pokazuju djelovanje nakon šest do dvanaest sati, dok čepići počnu djelovati nakon tridesetak minuta. Bisakodil djeluje na sluznicu crijeva, time se ubrzava peristaltika crijeva i pospješuje pražnjenje sadržaja crijeva. Tablete utječu na lagano pražnjenje crijeva s mekanom stolicom. Čepići se koriste prije pregleda, operacija i medicinskim stanjima koja zahtijevaju olakšano pražnjenje crijeva. Pripravke s bisakodilom ne bi trebalo koristiti kao kontinuiranu terapiju kroz dulje vrijeme. Kao i s ostalim laksativima treba se posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bisakodila za dugotrajnu terapiju.

Glicerinski čepići

Glicerinski čepići djeluju lokalno laksativno, povećavaju sadržaj vode u stolici čime se ona omekšava i olakšava pražnjenje crijeva. Istovremeno nadražuju sluznicu rektuma potičući peristaltiku. Koriste se kod akutnog zatvora te za čišćenje prije operacija ili pregleda. Nakon uvođenja glicerinskog čepića potrebno je zadržati stolicu što duže kako bi se postiglo bolje djelovanje. Ne preporučuje se svakodnevna upotreba čepića duže od tjedan dana.

Newsletter

Web shop periodicno salje obavijesti o popustima i akcijama te novostima u svojoj ponudi u vidu newslettera

Prijavi se

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.

Zatvori