Kašalj

Kašalj nije bolest nego simptom koji se najčešće javlja kod akutne respiratorne infekcije, bilo u gornjem dišnom sustavu ( nos, sinusi, ždrijelo ) ili u donjem dišnom sustavu ( bronhi, pluća ). Različiti podražaji ( virusi, bakterije, alergeni ) uzrokuju refleks kašlja kojim se omogućava čišćenje dišnih puteva i time sprječava nastanak bolesti ili povreda dišnih organa.

Kašalj se razlikuje prema nastanku kao akutni,  nastao naglo iz punog zdravlja, ili kronični, dugotrajni, koji traje dulje od dva mjeseca. Također se razlikuje po kvaliteti kao suhi, nadražajni kašalj, te produktivni  s iskašljavanjem sekreta.

Kada je kašalj suh, postoji nadražaj na kašalj ali se ne može ili nema što izbaciti iz dišnih puteva, izaziva se nepotrebna iritacija sluznice pa takav kašalj treba ublažiti. To se može postići na dva načina :

  • Zaštićivanjem dišnih puteva tekućinom koja ih oblaže i smanjuje kontakt iritansa sa sluznicom ( biljni sirupi od bijelog sljeza, islandskog lišaja ili trputca bogati mukopolisaharidnom sluzi ). Time se blokiraju receptori koji u centar za kašalj šalju podražajne signale koji dovode do kašlja.
  • Blokadom refleksa kašlja antitusicima koji djeluju na centar za kašalj u mozgu (opioidni i neopioidni sintetski antitusici).

Produktivni kašalj obično se javlja nekoliko dana nakon suhog, sekret postaje sve vlažniji, a iskašljavanje sve lakše i obilnije. Tada pomažu ekspektoransi koji potiču i ubrzavaju uklanjanje bronhijalne sluzi iz dišnih puteva. Ekspektoranse dijelimo na tri glavne skupine:

  • Sekretolitici – pojačavaju bronhijalnu sekreciju tekućine i na taj način razmekšavaju i otapaju sluz ( ekstrakt bršljana, jaglaca, divizme, sladića, eterična ulja timjana, bora, anisa...)
  • Mukolitici – smanjuju viskoznost sluzi ( sintetski: bromheksin, acetilcistein )
  • Sekretomotorici – potiču uklanjanje sluzi pojačavanjem pokretljivosti cilijarnih resica ( et. ulja anisa, majčine dušice, eukaliptusa, timjana...)

Bez obzira o kojoj vrsti kašlja se radi, preporuča se piti puno tekućine, najbolje vodu i biljne čajeve. Gazirana pića, voćni sokovi i voćni čajevi se ne preporučuju jer su kiseli pa iritiraju sluznicu grla, a kiseline stvaraju i omotač oko sekreta u bronhijama te onemogućavaju njegovo izbacivanje iz tijela. Također treba izbjegavati i mlijeko i mliječne proizvode jer stvaraju još veće količine sluzi u tijelu i time produžavaju bolest.

Korisno je češće provjetravanje i vlaženje prostorija u kojima se boravi jer suhi zrak dodatno isušuje sluznice.

Normalni kašalj, simptom prehlade, obično nestaje nakon dva tjedna. Ako traje duže od tri tjedna može se raditi o bolestima kao što su astma, KOPB, alergija, tumori, insuficijencija srca, refluks ili o nuspojavi nekog lijeka pa je u tom slučaju nužan odlazak liječniku.

Newsletter

Web shop periodicno salje obavijesti o popustima i akcijama te novostima u svojoj ponudi u vidu newslettera

Prijavi se

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.

Zatvori